Ahir dia deu de maig, la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) entregava el Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions.

La puntuació està basada a partir dels 48 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013.

Al Maresme, Arenys de Munt s’endú la puntuació més alta juntament amb Mataró, poblacions que han sigut guardonades amb el Segell.

Les segueixen amb bona nota Alella, Premià o Masnou entre d’altres. De les nostres poblacions veïnes, com déiem Arenys de Munt és la que s’enduu el 100% de la puntuació i podem presumir de tenir uns veïns amb un ajuntament totalment transparent. Calella s’emporta una puntuació de 98,08%, seguida per Sant Pol (90,28%) i Arenys de Mar (75%).

Canet de Mar s’emporta un aprovat just (50%) i a la Vallalta, Sant Cebrià suspén amb un 46% i a Sant Iscle de Vallalta suspenem estrepitosament amb un 28.85% de puntuació. En tota la comarca només ens supera per sota Òrrius amb un 25% de puntuació. Podeu consultar el resultat dels indicadors de la nostra població aquí: https://www.mapainfoparticipa.com/informePrint/0/2534/1

Puntuació transparència Ajuntament de Sant Iscle de Vallalta

El fet de ser una població petita no està renyit en la transparència del Consistori. L’Aldea, una petita població de les Terres de l’Ebre i vinculada en aquest mitjà, ja que compartim continguts amb la seva emissora municipal (Lo Màxim, Cine Maravilles i sessions Atotamàkina) també s‘ha endut el guardó Infoparticipa havent obtingut una puntuació del 100% per quart any consecutiu.

Pel que fa a la puntuació de transparència del Consell Comarcal del Maresme, és d’un 53,06%. S’enduu el guardó el Baix Llobregat, amb una puntuació de 100%.

Puntuació transparència Consell Comarcal del Maresme

Ho analitzem

Des d’aquest mitjà hem analitzat ràpidament els primers punts avaluats i en alguns dels casos no s’avenen del tot amb la realitat. Per exemple en els punts 1 i 3, la web de l’ajuntament sí que dóna informació bàsica sobre l’alcalde i regidors, però no hi ha la fotografia ni biografia. Per això han suspés molts dels punts, el nostre consistori aporta la informació però no completament.

Sabent que Arenys de Munt s’ha endut el guardó a la transparència, anem a comparar molt ràpidament una informació molt bàsica: Els membres del Consistori.

Concistori de Sant Iscle de Vallalta | www.santiscle.cat

Mentre que la nostra població sí que dóna una informació bàsica dels membres electes, Arenys de Munt profunditza molt més aportant fotografia i biografia de cada membre. Per això entenem que la puntuació de Sant Iscle ha estat tan baixa. Us convidem a passejar per la web del nostre Consistori, una activitat sana per veure com funciona tot plegat i saber què passa amb els nostres impostos (precisament els de titularitat municipal, com l’IBI, un dels més elevats de la comarca).

Pel que fa a la resta de punts, com ara retribucions dels polítics, pressupostos i temes d’interès per la població, com a mitjà de comunicació sí que hem de dir que l’ajuntament publica totes les actes dels plens on apareix tota la informació. Ara bé, aquesta informació cal cercar-la amb lupa, ja que no està publicada explícitament i estructurada a la web (com per exemple, les retribucions i despeses d’alcaldia i regidors, cosa que sí que fan els ajuntaments que han obtingut el guardó en transparència de forma clara i concisa).

Així doncs, com en totes les avaluacions i exàmens, cal que ens ho agafem com un “necessitem millorar”.

N’és un exemple la recent difusió dels plens de la Corporació, gràcies al regidor de l’oposició d’ERC ara els plens s’estan enregistrant i difonent per les dues emissores de la població i xarxes. Així doncs des d’aquí sumem punts extres a la puntuació obtinguda i valorem positivament la bona intencionalitat de millorar.

redacció