La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat ha elaborat un informe amb els principals indicadors demogràfics, sociolingüístics i de política lingüística disponibles de cadascun dels 947 municipis de Catalunya.

És el projecte de dades obertes #català947 que permet saber quin és l’estat de la llengua catalana a nivell local.

Ens fem ressò de l’informe relatiu a Sant Iscle de Vallalta, tot i que les dades més rellevants de l’ús de la nostra llengua són només a nivell comarcal.

Pel que fa a Sant Iscle, l’informe comença exposant dades d’àmbit demogràfic i després dades sobre el coneixement del català. Els usos lingüístics són una informació rellevant però només es disposa de dades d’àmbit comarcal i no local.

D’aquí n’extreiem, per exemple, que només un 37% de maresmencs inicien les converses en català.

Enquesta usos lingüístics 2018 | DGPL i Idescat

D’aquesta darrera gràfica hi podem realitzar diverses lectures segons la perspectiva. Per exemple, un 20,6% de maresmencs no s’expressen en català i per tant no creuen necessari el seu ús per viure integrats a la nostra comarca. Per contra, es pot pensar que gairebé un 80% de maresmencs utilitzen el català de forma habitual tot i que gairebé la meitat dels quals en fan poc ús.

Iscle359FM és el mitjà de referència a Sant Iscle de Vallalta i la nostra llengua en tots els àmbits és el català. El 100% dels programes de la nostra graella són en català, així com les informacions d’aquesta web i les publicacions a les xarxes socials.

El català és, doncs, la nostra llengua de cohesió social, d’integració, de relacions comercials i personals. Així doncs, amb la nostra mera existència contribuïm a una normalització de l’ús del català.

redacció

L’informe complet a continuació:

La llengua catalana als municipis de Catalunya | Sant Iscle de Vallalta